تفاوت کلارینت و ساکسیفون: بررسی تخصصی دو ساز بادی چوبی
کلارینت و ساکسوفون هر دو از خانواده ی سازهای بادی چوبی هستند. سازهای بادی چوبی چنین نام گرفته اند زیرا صدای آنها از نوسان هوا در لوله هایی که در قدیم از چوب ساخته میشده اند ایجاد میشود، هرچند امروزه ساکسوفون ها از فلز ساخته میشوند. بادی های چوبی همگی در طول بدنه خود دارای سوراخ های کوچکی هستند که با انگشت یا بالشتک هایی که به وسیله شستی های ساز به حرکت در می آیند، باز و بسته می شوند. نوازنده با باز و بسته کردن این سوراخ ها طول ستون هوای نوسان کننده را تغییر میدهد و به این ترتیب صداهایی با زیر و بم متفاوت ایجاد میکند.
هرکدام از سازهای خانواده بادی چوبی شخصیتی ویژه دارند و شباهت رنگ صدای آنها به یکدیگر بسیار کمتر از زهی ها است. رنگ صوتی ویژه هر ساز بادی تا حد زیادی از روش ایجاد نوسان در آنها نشأت میگیرد.
تفاوت ساختار ساز در کلارینت و ساکسیفون
جنس استاندارد کلارینت ها از چوب است. نوعی از کلارینت های ساده و ابتدایی از پلاستیک فشرده ساخته میشوند که باعث آسیب پذیری کمتر آن میشود اما کیفیت صوتی مطلوب را ندارد.
میتوان گفت در ساختار و مکانیزم ساکسوفون ها تا حدودی از کلارینت ها الهام گرفته شده و مکانیزم نوازندگی و تکنیک های اجرایی آن ها نیز شبیه به یکدیگر است.
زبانه ساز
بادی های چوبی تک زبانه یا دو زبانه هستند. در بادی های چوبی تک زبانه، زبانه بر حفره ای در دهانی ساز نصب شده است و با دمیدن نوازنده به نوسان در می آید. کلارینت و کلارینت باس سازهایی تک زبانه هستند. ساکسوفون، که بیشتر در دسته های همنواز کاربرد دارد، نیز سازی تک زبانه است. نوازندگان حرفه ای سازهای بادی چوبی برای اطمینان از ارائه بهترین صدای ممکن، وقت فراوانی را برای خیساندن و شکل دادن به زبانه ی سازشان صرف میکنند.
درجه سختی یادگیری کلارینت و ساکسیفون
به دلیل ظاهر بزرگ ساکسیفون ها ممکن است تصور شود یادگیری آن نسبت به کلارینت ها سخت تر است. اما این امر به طور بالعکس صدق میکند. یادگیری نوازندگی ساکسیفون ها نسبت به کلارینت میتواند راحت تر باشد، به دلیل وجود تامپون هایی در ساختمان آن که امر باز و بستن دریچه ها را بسیار آسان تر میکند. همچنین حجم تنفس لازم برای نواختن ساکسیفون نسبت به کلارینت کمتر است و در نتیجه فشار فیزیکی وارد بر نوازنده کمتر خواهد شد.
سبکهای موسیقی در کلارینت و ساکسیفون
ساکسیفون ها یکی از شاخص ترین سازها در بندهای موسیقی جاز هستند. در موسیقی پاپ نیز کلارینت و ساکسوفون ها در همراهی با سازهای دیگر کاربرد فراوان دارند.
کلارینت ها یکی از سازهای بادی متداول در موسیقی مدرن هستند، و در اکثر ژانرهای موسیقی مانند جاز، کلاسیک و پاپ کاربرد گسترده ای دارند.
گستره صوتی و کاربرد در تفاوت کلارینت و ساکسیفون
ساکسیفون ها سازهای انتقالی هستند که در کوک های سی بمل (ساکسیفون تنور و سوپرانو) و می بمل ساخته و طراحی میشوند.
کلارینت ها در گستره ی صوتی وسیعی در ارکستر سمفونیک ها کاربرد دارند، شامل کلارینت باس که بم ترین ساز این خانواده است، کلارینت آلتو (یا کلارینت لا)، کلارینت تنور، کلارینت سی بمل و کلارینت می بمل (سوپرانو). این گشتره ی وسیع از کلارینت ها و قابلیت های اجرایی آن ها باعث میشود که معمولا در یک ارکستر سمفونیک از سه عضو این خانواده یعنی کلارینت باس، کلارینت لا، کلارینت سی بمل استفاده میشود و گاهی بنا به تشخیص آهنگساز از کلارینت می بمل نیز استفاده میشود.
نتیجهگیری
کلارینت و ساکسیفون هر دو سازهای جذاب و پرکاربردی هستند که با توجه به ویژگیهای ساختاری و صوتی خود، در سبکهای مختلف موسیقی نقش مهمی ایفا میکنند. انتخاب بین این دو ساز به علاقه شخصی، سطح تجربه و سبک موسیقی مورد نظر شما بستگی دارد.
برای اطلاعات بیشتر درباره آموزش کلارینت و آموزش ساکسیفون، مقالههای دیگر ما را بخوانید.
سوالات متداول در تفاوت کلارینت و ساکسیفون
آیا ساکسیفون برای مبتدیان بهتر است یا کلارینت؟
ساکسیفون به دلیل مکانیزم سادهتر و فشار فیزیکی کمتر، برای مبتدیان مناسبتر است.
آیا کلارینت در موسیقی جاز استفاده میشود؟
بله، کلارینت یکی از سازهای مهم در موسیقی جاز است و در ترکیب با سایر سازها صدای دلنشینی ایجاد میکند.
پرسش و پاسخ 0
بحث درباره این مقاله را شما آغاز کنید!
ارسال دیدگاه